– BESPLATNA DOSTAVA IZNAD 40€ –

Savjeti4 čimbenika za odabir pravog PROBIOTIKA
#oznake

4 čimbenika za odabir pravog PROBIOTIKA

Svi pričaju o probioticima, ali ne znate zašto se točno mijenjaju tako često?

Probiotici su ključni za zdravlje crijeva, koje nazivamo i imunološkim organom. Ovdje ćemo vam na jednom mjestu reći sve što trebate znati o probioticima.

Što su probiotici?

Probiotik je skupina živih mikroorganizama koji, primijenjeni u dovoljnoj količini, pružaju zdravstvene dobrobiti korisniku. (Smjernice za procjenu probiotika u divljači, Svjetska zdravstvena organizacija – WHO)

Da je sama definicija probiotika, ističe Svjetska zdravstvena organizacija, da su probiotici skupina bakterija. Bakterije obično povezujemo s raznim bolestima; svakako, bakterije su ključni dio našeg tijela.

Činjenica da smo rođeni s milijardama bakterija u našem probavnom traktu govori nam da nisu sve bakterije slabe; štoviše, neke korisne bakterije vitalne su za pravilno uspostavljanje probavnog trakta i imunološkog sustava.

Općenito, probiotici su žive bakterije koje osiguravaju da naš probavni sustav ispravno razgrađuje i koristi hranu koju jedemo, uništavaju štetne patogene i sudjeluju u sintezi određenih vitamina.

U ljekarni se često susrećemo s pitanjem ‘Koji su najbolji probiotici?’ a dogovor je previše lak. Kada imamo problema s probavom i želimo jesti probiotike, brzo se možemo izgubiti u:

Različiti sojevi bakterija.
Miljardnimi odjezmi le-teh – ali je probiotik s 10 biljaka bakterijskih kolonija res bolji od onoga sa 1 biljardom teh kolonija?
Mnogo marki.

Dodamo li tome da je osoba jedinstvena, s jedinstvenim zdravstvenim problemima poput prehrane, roditeljstva, spola i slično, izbor pravog probiotika utoliko je zahtjevniji.

a

Kako odabrati najbolje probiotike?

Kako bismo odabrali najbolji probiotik za naš specifični problem, moramo se upoznati s:

Koje probiotičke bakterije sadrže probiotike.
Koliko bakterija ili koliko jedinica kolonija živih bakterija ima u svakoj dozi probiotika.

Jedan od većih problema kod odabira probiotika je taj što ne poznajemo sojeve i njihov pozitivan učinak na zdravlje.

1) Vrste bakterijskih sojeva

U raznim probiotičkim dodacima prehrani nalazimo širok spektar bakterijskih sojeva. Bakterijski sojevi su nazvani prema:

Rod bakterija (npr. Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus, Saccharomyces).
Vrsta bakterije (recimo acidophilus, casei itd.).

Kao primjer možemo uzeti soj bakterije mliječne kiseline Lactobacillus Acidophilus. Ovo je jedna od bakterija koja se najčešće nalazi u raznim probioticima. Napominjemo da je bakterija iz roda Lactobacillus i vrste acidophilus.

U nastavku ćete pronaći grube opise sedam bakterijskih sojeva koji se mogu naći u probioticima:

Lactobacillus acidophilus. Acidophilus je nepatogena Gram-pozitivna bakterija povezana s fermentacijom mliječne kiseline. U ljudskom tijelu može se naći u probavnom traktu, usnoj šupljini i ustima.Lactobacillus casei. Casei bi trebao nadopunjavati rast Acidophilus bakterija, lako može preživjeti u širokom pH i temperaturnom spektru. Može se naći u probavnom traktu i u usnoj šupljini.
Lactobacillus plantarum. Plantarum je jedna od najvećih bakterija mliječne kiseline koja se može naći u ljudskoj slini kao iu nekim anaerobnim biljkama.
Lactobacillus reuteri. Reuteri je Gram-pozitivna bakterija koja se može naći u probavnom traktu sisavaca i ptica.
Lactobacillus rhamnosus. Ramnoza je bakterija koja je vrlo slična slučajnoj bakteriji. Može se naći u zdravom ženskom spolno-mokraćnom traktu.
Bifidobacterium longum. Longum je jedna od najvažnijih bifidobakterija i prisutna je u ljudskom probavnom traktu kao dio mikrobne flore.
Streptococcus thermophilus. Ovu bakteriju također dodajemo bakterijama mliječne kiseline, ali ona ima vrlo uzak temperaturni prozor za optimalan rast. Ima vrlo razumnu tjelesnu temperaturu, što je jedan od razloga zašto lako uspijeva u ljudskom probavnom traktu.
2) Broj jedinica kolonije živih bakterija

 2) Število kolonijskih enot živih bakterij

Proizvajalci probiotikov večkrat povdarjajo koliko miljard bakterij oziroma kolikšno je število kolonijskih enot živih bakterij je prisotnih v probiotičnih kapsulah in tabletah. Število kolonijskih enot živih bakterij oziroma CFU (Colony-Forming Units) še giblje med 1 in 10 miljardami.

Ali to pomeni, da je probiotik z 10 miljardami CFU boljši kot tisti z 1 miljardo CFU?

Ne nujno. Res je, da nekatere klinične študije (4) nakazujejo, da je večja količina kolonij bakterijskih kultur boljša. Pri tem pa se je potrebno zavedati, da imajo nekateri probiotiki optimalni vpliv že pri 1-2 miljardami CFU, medtem ko drugi probiotiki ta optimum dosežejo šele pri 10 miljardah kolonij.

Pomemben podatek, ki ga proizvajalci probiotikov tudi razkrijejo je, ali je predpisana vsebnost CFU tista ki je kapsule ali tablete vsebujejo ob proizvodnji ali ob izteku roka uporabe probiotika.

Obstaja možnost, da število kolonijskih enot probitika deloma upada tekom po proizvodnji. Ponavadi je zelo dober podatek, da ta ali oni probiotik vsebuje recimo 5 miljard CFU ob izteku roka. Če pa vsebuje probiotik 5 miljard CFU ob proizvodnji, se lahko to število tekom življenjskega cikla izdelka tudi zmanjšuje.

3) Broj kolonija živih bakterija

Kao što je spomenuto, postoji više od 500 različitih sojeva bakterija u ljudskom tijelu. Probiotici koji pokušavaju vratiti crijevnu neravnotežu sadrže od 1 do 10 različitih sojeva.

Pritom primjećujemo da su probiotici daleko od toga da u organizam i naša crijeva unose sve dostupne prirodne sojeve bakterija. Pitanje je rade li probiotici iz više različitih sojeva bolje od onih iz samo 1 ili 2 vrste bakterijskih sojeva.

Možda je razumnije koristiti širi spektar probiotičkih sojeva kako bi se zamijenio što veći broj vrsta bakterija mliječne kiseline. Dosegljive studie pa verdarle zaenkrat još nisu odabrane koji probiotik je najbolji – onaj od većine ili onaj od manjeg broja.

4) Sadrže li probiotici i prebiotike?

Ako želimo odabrati najpotpunije probiotike, moramo vidjeti sadrže li i prebiotike.

Prebiotici sa snovima koji svečuju rast ali aktivnosti korištenih mikroorganizama kao mliječnokisline bakterije.

Na tržištu postoji mnogo različitih probiotika s prebioticima koji predstavljaju cjelovitije rješenje za uspostavljanje crijevne flore od samih probiotika. Ovom kombinacijom u tijelo ćemo unijeti i bakterije mliječne kiseline i hranu za te bakterije, što im omogućuje da se bolje i brže razmnožavaju u probavnom traktu.

Svi prebiotici sadrže vlakna, ali nisu sva vlakna prebiotici. Vlakna se smatraju prebioticima ako ih želučani enzimi ne mogu razgraditi i ako se ne apsorbiraju u tankom crijevu. Za prebiotike je karakteristično da ih mogu razgraditi određeni mikroorganizmi u crijevima koji pozitivno utječu na naše zdravlje.

Prebiotici smanjuju učestalost i trajanje proljeva, smanjuju upalu i druge simptome povezane s kroničnom upalnom bolešću crijeva te štite od razvoja raka crijeva. Poleg tega doprinose povećanom unosu minerala iz ruba, smanjuju rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, povećavaju osjećaj sitosti i pridonose održavanju normalne tjelesne težine.

Prebiotici se mogu uzimati s hranom ili u obliku dodataka prehrani. Medni prebiotici se klasificiraju kao npr. fruktooligosaharid, koji se sastoji od kadulje, češnjaka, šparoga i artičoka; galaktooligosaharidi, koji su dio brokule, kupusa, cvjetače i kelja; ksilooligosaharidi, koji se mogu pronaći u medu i zaslađivaču breze (ksilitol). Osim tega med prebioticima uvrštavamo i polisaharide, npr. inulin, koji je sastavni dio banana i artičoka, te škrob koji se nalazi u krumpiru, riži i zelenim bananama. Za postizanje pozitivnih učinaka prebiotika na zdravlje potrebno je dnevno unijeti barem nekoliko grama vlakana.

Na taj način možemo unijeti i manji broj CFU i osigurati da imaju sve važne hranjive tvari za optimalan rast.

Ukoliko Vaš odabrani probiotik nema isporučen prebiotik, možemo uvesti i prebiotik zajedno s probiotikom.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X
0
    0
    Vaša košara
    Vaša košara je praznaVrati se u trgovinu
      Calculate Shipping
      Apply Coupon
      Istekli kodi kupona
      04nok6lms0clzw8 Kupon za 4.49 popusta
      2u1lighuixa8azc Kupon za 6.78 popusta
      36zuytuxl1xq08s Kupon za 0.00 popusta
      37myeqgc42ytfu6 Kupon za 5.98 popusta
      4rle7n1y1nwuvc9 Kupon za 12.57 popusta
      55ezx2e2qe86vxl Kupon za 38.08 popusta
      5z0agjcbyozqfyw Kupon za 3.00 popusta
      62d8ef46rhbbp5h Kupon za 5.99 popusta
      6cgp9m6u6muic0m Kupon za 9.36 popusta
      7nhwuh84f335hy6 Kupon za 20.00 popusta
      7o7lobj9uf98k5o Kupon za 0.00 popusta
      7uyh4mzklommoli Kupon za 0.00 popusta
      7wt7mspqu5utbde Kupon za 8.99 popusta
      82zcgtgw436f4xk Kupon za 0.00 popusta
      8bgbwbra8cjmtb0 Kupon za 0.00 popusta
      98heksenwaszfh1 Kupon za 0.00 popusta
      9o09w8sa1blnq0u Kupon za 3.98 popusta
      9ubjh98a2azcp6f Kupon za 0.00 popusta
      a3dpg8botugusu4 Kupon za 0.00 popusta
      a64jt3rth44b3b5 Kupon za 5.99 popusta