– BESPLATNA DOSTAVA IZNAD 40€ –

ZdravljeProširene vene na nogama

Proširene vene na nogama

Proširene vene na nogama s plavkastim, natečenim, vijugavim ili uvijenim venama. One smještene u koži izgledaju poput paukove mreže i zovu se paukove vene. Vene, ako su smještene dublje, između mišića, lako su vidljive kao zakrivljene tamne trake ispod kože. Najčešće se pojavljuju na stražnjoj strani mača i na unutarnjoj strani nogu. Javljaju se znatno češće kod žena nego kod muškaraca, a ponekad i svakodnevno. Preventivno se mogu koristiti dodaci prehrani, dijeta i krema za vratne vene.

Kako i zašto nastaju proširene vene?

Proširene vene nastaju zbog labavosti venskih zalistaka ili stijenki vena. Iznutra prema van raste pritisak na vanjsku stijenku, što uzrokuje pretjerano rastezanje i uvijanje vena. Seoski zalisci više ne mogu obavljati svoj posao, jer se kri u dolini najčešće zaustavlja na njihovim nogama.

Brojni su čimbenici rizika za nastanak proširenih vena na nogama. Može se pojaviti zbog urođene slabosti ventila i zidova maternice. Uzroci pretilosti, premalo kretanja i sportske aktivnosti, sjedilački način života i nezdrav način života uzrokovani su pretilošću u koju spadaju: kava, pušenje, alkohol. Proširene vene često se pojavljuju tijekom trudnoće zbog hormonalnih promjena koje šire vene, te pritiska ploda na vene u zdjelici, što ometa protok krvi prema srcu.

a

Prevencija protiv proširenim venama

Za kontrolu čimbenika rizika za nastanak proširenih vena, a samim time i za ublažavanje tegoba vezanih uz vratne vene i sprječavanje dodatnih komplikacija, sami možete naručiti puno. Ako, primjerice, dugo stojite ili sjedite dok radite, prošećite ili protegnite stopala nekoliko puta između. Aerobnim vježbama, poput hodanja i trčanja, potaknut ćete protok krvi prema srcu. Preporučamo i polusatni dnevni odmor s nogama podignutim iznad razine srca. Ako vam stopala cure, podignite noge noću. Pokušajte se riješiti starih kilograma koji vam pridodaju težinu na nogama.

Izbjegavajte pušenje i alkohol. Nekoliko puta dnevno perite noge hladnom vodom od gležnjeva do koljena kako biste ojačali vene i smanjili moguće otekline. Izbjegavajte sunčanje, vruće kupke, saune i grijače jer toplina dodatno širi vene. Nemojte nositi uske hlače, uske hlače ili trake oko struka koje ograničavaju protok krvi.

Kako si možete pomoći?

Korištenje kozmetičkih proizvoda, kao što su kreme i kopeli za noge.

Korištenje preventivnih kompresijskih čarapa za bolji pretok krvi i mikromasažo nog.

Terapije za jačanje stijenki vena natrijev diosmin i hesperidin. Riječ je o flavonoidima koji popravljaju tonus, ubrzavaju vensku i limfnu drenažu, smanjuju edeme i djeluju protuupalno.

Ljeki prirodnih izvora sadrže ekstrakt divljeg kestena, koji djeluje na tonus, smanjuje propusnost i lomljivost kapilara, čime se smanjuju otekline, bolovi u nogama i svrbež. Ekstrakt divljeg kestena dostupan je u obliku tableta ili gela. Preporučljivo je istovremeno koristiti tablete i gel s escinom, ne utrljavati u kožu, već gel nanijeti od gležnjeva prema koljenima i ostaviti da se osuši.

Preventivne kompresivne čarape stišću nogu izvana i time smanjuju pritisak u venskom sustavu i poboljšavaju cirkulaciju. Preventivne kompresivne čarape mogu se koristiti u kombinaciji sa svim gore navedenim metodama samonjege jer povećavaju učinkovitost prevencije problema povezanih s proširenim venama.

X
0
    0
    Vaša košara
    Vaša košara je praznaVrati se u trgovinu
      Calculate Shipping
      Apply Coupon
      Istekli kodi kupona
      04nok6lms0clzw8 Kupon za 4.49 popusta
      2u1lighuixa8azc Kupon za 6.78 popusta
      36zuytuxl1xq08s Kupon za 0.00 popusta
      37myeqgc42ytfu6 Kupon za 5.98 popusta
      4rle7n1y1nwuvc9 Kupon za 12.57 popusta
      55ezx2e2qe86vxl Kupon za 38.08 popusta
      5z0agjcbyozqfyw Kupon za 3.00 popusta
      62d8ef46rhbbp5h Kupon za 5.99 popusta
      6cgp9m6u6muic0m Kupon za 9.36 popusta
      7nhwuh84f335hy6 Kupon za 20.00 popusta
      7o7lobj9uf98k5o Kupon za 0.00 popusta
      7uyh4mzklommoli Kupon za 0.00 popusta
      7wt7mspqu5utbde Kupon za 8.99 popusta
      82zcgtgw436f4xk Kupon za 0.00 popusta
      8bgbwbra8cjmtb0 Kupon za 0.00 popusta
      98heksenwaszfh1 Kupon za 0.00 popusta
      9o09w8sa1blnq0u Kupon za 3.98 popusta
      9ubjh98a2azcp6f Kupon za 0.00 popusta
      a3dpg8botugusu4 Kupon za 0.00 popusta
      a64jt3rth44b3b5 Kupon za 5.99 popusta